İstanbul meydan savaşının sonucu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Mart 2009 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul meydan savaşı AKP'nin

Erdoğan ve Baykal dün İstanbul'da meydanlara çıktı. Her iki liderin topladığı kalabalıkta, AKP tartışmasız üstünlük sağladı

Bülent ERGÜN /Yusuf DEMİR /Hayati KILIÇ /Bülent AYDOĞDU /İSTİHBARAT

?Halep Çağlayan'sa, arşın burada'

Erdoğan, Kazlıçeşme'de polise göre 200 bin kişiye seslendi, Baykal'ın mitingine bu sözlerle gönderme yaptı. Erdoğan, mitingin başında Baykal'a ?Halep Çağlayan'sa, arşın burada. Eğer metrekare ölçüp biçmesini bilmiyorsan, burada öğreniver. Çağlayan ne kadar, Kazlıçeşme ne kadar? dedi.

AKP'nin miting yaptığı alan yaklaşık 50 bin metrekare... Metrekareye 4 kişi hesabı üzerinden en fazla 200 bin kişi toplanabilir. Ancak kalabalığın kürsüden uzaklaştıkça seyrekleştiği hesaba katılınca bu rakam 200 binin biraz altında kalıyor.

İstanbul'da 40 bin

İzmir'de en az 120 bin

Baykal'ın Çağlayan mitingi yaklaşık 14 bin metrekarelik bir alanda gerçekleşti. En fazla 60 bin kişi toplanabilir.. Polis rakamı 40 bin olarak verdi. CHP'liler ise mitinge 150 bin kişinin katıldığını iddia etti.

Baykal öğleden sonra gittiği İzmir'de moral buldu. Gündoğdu'daki mitingin yaklaşık 35 bin metrekareye yayıldığı hesabına göre en az 120 bin kişi toplandı.

ERDOĞAN'IN EN BÜYÜK MİTİNGİ

Başbakan Erdoğan, 55'inci ve en büyük mitingini İstanbul Kazlıçeşme'de yaptı. Erdoğan, aynı gün Çağlayan'da miting yapan Baykal'ı eleştirerek, ?Az önce birileri Çağlayan'daydı. Aman yarabbi, ne palavralar? dedi ve ekledi: ?Biz Nazım Hikmet ve Necip Fazıl'dan özgürlük ilhamı aldık?

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, dün 55'inci mitingini İstanbul Kazlıçeşme'de yaptı. Başbakan, konuşmasında aynı gün İstanbul Çağlayan'da miting yapan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı eleştirdi.

TÜRKİYE'NİN NUMUNESİ: 29 Mart'ta millet iradesi yenide tecelli edecek, demokrasi halkın tercihleri doğrultusunda güçlenecek. Biliyorum ki İstanbul yine büyüklüğünü konuşturacak, yine Türkiye'nin numunesi olma özelliğini sergileyecek ve AKP ile yola devam diyecektir.

PALAVRALAR: Az önce birileri Çağlayan'daydı. Aman yarabbi, ne palavralar. Nasrettin Hoca'ya bir palavracı gelmiş. Palavracı demiş ki 'Ben 40 arşın, 60 arşın atlarım'. Tabii böyle deyince Nasrettin Hoca da 'Atla oğlum'demiş. Bunun üzerine palavracı cevap vermiş. 'Halep'deyken atlardım'demiş. Hemen Nasrettin Hoca 'Halep oradaysa arşın buradır'demiş. Şimdi ben de diyorum ki sayın Baykal, senin Halep'in Çağlayan ise arşın burası, Zeytinburnu. Eğer metrekare ölçüp biçmesini bilmiyorsan burada öğreniver. Çağlayan Meydanı ne kadar, Zeytinburnu Kazlıçeşme ne kadar? Bunu da sana kılavuzların söylesinler.

ADRES BİLMEYENLER: Belediyeciliği biz biliriz, CHP'liler anlamaz bu işten. Onların İstanbul'u ne hale getirdiğini benim İstanbullu kardeşim bilir. Şimdi İstanbul'un sorununu çözmek için İstanbul'a adres bilmeyenleri gönderiyor. Bu, onların yöneticilik kabiliyetlerinin ne olduğunu da gösteriyor. Bunların derdi, meseleyi çözmek değil, böyle bir dertleri yok, tam aksine 'dostlar alışverişte görsün'.

BAHÇELİ UÇMA ÖZÜRLÜ: CHP'nin tapusu Baykal'da, MHP'nin tapusu Bahçeli'de, AKP'nin tapusu milletin elinde. Farkımız bu. Türkiye'ye gelen turist sayısını 26 milyona çıkardık. İhracaatımızı katladık. Bütün dünya liderleri Türkiye'ye geliyor. biz gidiyoruz. Sayın Baykal, sana kalsaydı sen zaten Ankara'dan çıkamazsın. Sayın Bahçeli, sen uçma özürlüsün... Diyor ki, 'Başbakan niye uçuyor biliyor musunuz? Fazla harcırah almak için'. Ayıptır ya ayıp.

HİKMET VE FAZIL: Biz bu Cumhuriyeti hep birlikte kurduk. Yıllarca birlikte güldük, birlikte sevindik. O zaman ayrı ayrı niye? O zaman ayrımcı siyaset niye? İnsanları bölen, ırklarına, mezheplerine, dinlerine, dillerine ayıran bu dil, bu üslup niye? Bu çatışmacı, bu tahrik edici üslup niye? Ne diyor Aşık Veysel; 'Kürt'ü, Türk'ü ve Çerkez'i/Hep Adem'in oğlu kızı/Beraberce şehit gazi/Yanlış var mı ve neresi/Yezit nedir ne Kızılbaş/Değil miyiz hep kardaş/Bizi yakar bizim ataş/Söndürmektir tek çaresi...'İşte biz bu anlayışla 'demokrasi'dedik. İşte biz Necip Fazıl'dan, Nazım Hikmet'ten, aldığımız ilhamla 'özgürlük'dedik. Mehmet Akif'ten, Namık Kemal'den, Kemal Tahir'den Peyami Safa'dan aldığımız üslupla 'hürriyet'dedik. Baki'den, Nedim'den, Fuzuli'den kalan incelikle, zarafetle 'hoşgörü'dedik. Şeyh Edebali'den, Yunus Emre'den, Mevlana'dan, Şeyh Ahmet Yesevi'den, Hacı Bektaş'tan aldığımız dersle 'kardeşlik'dedik. Fatih'ten, Kanuni'den, Yavuz Selim'den aldığımız aşkla 'büyük Türkiye'dedik. Biz, Gazi Mustafa Kemal'den yüklendiğimiz mesuliyetle, 'muasır medeniyetler seviyesi'dedik. Birlik içinde bütünlük, kardeşlik içinde geleceğe emin adımlarla bu yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Bin yıllardır bozulmayan, yıpranmayan kardeşliğimizi ebediyen muhafaza edeceğiz. Aramıza nifak sokma gayreti içinde olanlara asla prim vermeyeceğiz. Nifak tohumlarının bu ülkede yeşermesine izin vermeyeceğiz.

MAÇ MI?: Baykal AKP yüzde 52 almazsa başarısızdır diyor. Bir lider maça çıkmadan yenilgiyi kabul eder mi, Baykal ediyor. Onun derdi 5 mi yerim, 6 mı 7 mi? Bütün derdi bu.

?One minute Baykal, 3011'e ne kaldı'

Bir grup genç AKP'li mitinge gelenleri polis kontrolünden önce durdurarak pankart kontrolü yaptı. Partinin bastırmadığı pankart ve dövizlerin tamamı engellendi. Alana sokulmayan pankartlardan birinde ?One minute gençler geliyor? yazısı vardı.

Aramalara rağmen, bazı partililer alana pankart sokmayı başardı. Bunlardan birinde, ?Ebedi muhalefet Deniz Baykal- One Minute Baykal 3011'e ne kaldı? yazısı dikkat çekti. Eyüp Gençlik Kolları imzalı pankartta Baykal'ın ağzından, ?Ben hiç iktidar olamadım anne? sözleri de yer aldı.

Önceki gün DTP'nin miting yaptığı alan AKP mitingi için bir gecede hazırlandı. Miting alanı 68 konteynırla örülen duvarla çevrildi. Böylece DTP'nin doldurduğu alan biraz da daralmış oldu. 28 vinç alanın süslenmesi için kullanıldı. 34 seyyar tuvalet yerleştirildi.

Miting alanı girişlerinde kurulan çadırlarda gelenlere on binlerce sandviç, su ve bayrak dağıtıldı. Partililere sandviç, su ve bayrak almaları konusunda sürekli anonslar yapıldı.

Ailesini bulamayan çocukların sayısı artınca Kaybolan Çocuklar Çadırı kuruldu. Sürekli kayıp çocuk anonsları yapıldı.

Miting alanı: Kazlıçeşme

Ne zaman başladı: 13:40

Ne zaman bitti: 15:10

Kaç polis görev aldı: 5 bin

Google Earth programı kullanılarak, AKP mitinginin yapıldığı Kazlıçeşme Meydanı'nda 55-60 metrekarelik alan hesaplandı. Bu alanda da 1 metrekarede 4 kişinin olduğu ortaya çıktı.. Ancak, arka taraflara doğru gidildikçe metrekareye düşen kişi sayısı önce üçe sonra ikiye düşüyor. Bu hesaba göre dün Kazlıçeşme'de yaklaşık 200 bin kişinin olduğu anlaşılıyor... .

POLİSE GÖRE: 200 BİN

AKP'YE GÖRE: 500

BİN GOOGLE'A GÖRE: 200 BİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber